luni, 27 iulie 2015

Proiectul Gutenberg

Americanul Michael Stern Hart, cel care a fondat Proiectului Gutenberg (prescurtat PG) în 1971, a lăsat moștenire generațiilor prezente și viitoare, peste 42.000 de cărți în format digital, disponibile gratuit. Acestea sunt cvazi-majoritatea în limba engleză (dar și în franceză, germană sau portugheză), disponibile în format TXT, dar și HTML, PDF, EPUB, MOBI sau Plucker. Prin site-urile afiliate și parteneri, numărul cărților ajunge la numai puțin de 100.000.
PG reprezintă cea mai veche bibliotecă digitală, rezultat al efortului voluntar de a digitaliza, arhiva și distribui lucrări culturale. Majoritatea obiectelor acestuia sunt texte integrale din cărți aflate în domeniul public. Proiectul încearcă să-și mențină obiectele gratuite, transformându-le totodată în formate ce pot fi folosite aproape pe orice computer.
 În onoarea lui Johannes Gutenberg, inventatorul tiparului mobil sau a presei de tipărit la 1439, Michael Hart și-a numit creația „Proiectul Gutenberg”, o analogie inspirată care-l plasează pe Hart în rândul marilor vizionari ai secolului al XX-lea. Grație lui Michael Hart, cărțile au căpătat o noua viață, sau așa cum spera însuși autorul, viața veșnică
După cum însuși a afirmat în 2004: "Misiunea Proiectului Gutenberg este simplă: Încurajarea creației și distribuirii cărților în format electronic.” Un motto al acestui proiect este "înlăturarea barierelor numite Ignoranță și Analfabetism", deoarece voluntarii proiectului continuă să răspândească învățătura și aprecierea pentru literatură, așa cum librăriile publice au început această activitate la începutul secolului 20.
Colecția PG intenționează să păstreze lucrările pe termen lung, pentru a nu se pierde în urma unui accident localizat. Din acest motiv, toată colecția este arhivată zilnic și distribuită în mod automat în mai multe locații, pe diverse servere.

Aspecte pozitive ale utilizării cărților în format digital din colecția PG

            -  telefoanele inteligente (eng. smartphones) și tabletele PC devenind accesibile publicului                       larg oferă accesul facil la aceste cărți în format digital, la orice oră și în aproape orice locație
-       pe lângă forme literare cum ar fi nuvela, poezia, povești scurte sau dramă, PG conține și cărți de rețete culinare, lucrări de referință, reviste si periodice.
-          colecția PG conține și înregistrări non-text cum ar fi fișiere audio sau partituri
-          majoritatea lucrărilor sunt în limba engleză dar există un număr semnificativ de lucrări în germană, franceză, italiană, spaniolă, olandeză, finlandeză și chineză
-          PG încurajează reproducerea și distribuirea gratuită a lucrărilor
-          majoritatea lucrărilor noi păstrează informațiile referitoare la ediție si prefața lucrărilor pentru a evita criticile privind lipsa rigorii științifice din lucrări (de exemplu, detalierea inadecvată a edițiilor sau omisiunea prefețelor originale sau a notelor critice).
-          spațiul de stocare al acestor cărți în format digital este mult redus (prezentând în acest sens un avantaj față de bibliotecă, ea necesitând un spațiu mult mai mare)
-          oferă posibilitatea perfecționării pronunției și exersarea înțelegerii limbii engleze


Dezavantaje ale utilizării cărților în format digital din colecția PG de către români:

-          cititorii români trebuie să dețină cunoștințe la nivel avansat de limba engleză pentru a înțelege conținutul cărților
-          cartea tipărită e palpabilă și oferă plăcerea de a o simți material; gestul de a întoarce paginile poate fi prețios
-          pe cartea tipărită se pot sublinia (marca) anumite pasaje asupra cărora dorim să revenim sau să le reținem

-          monitorul calculatorului solicită o concentare sporită a ochilor cititorului (apare fenomenul de ”fugă a literelor din fața ochilor”) și poziția în fața monitorului este incomodă (cartea se poate citi pe fotoliul comod, canapea, pat).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu